Kyberútočníci ukradli zo slovenskej burzy aktíva v hodnote vyše 4 mil.

14.09.2020 Bratislava

Bratislava 14. septembra (TASR) – Slovenská burza na obchodovanie virtuálnych aktív Eterbase čelila minulý utorok (8. 9.) hekerskému útoku na tzv. peňaženky. Pre TASR to potvrdil mediálny zástupca burzy Juraj Puchý. Kyberútočníci ukradli aktíva v hodnote zhruba 5,4 milióna USD (4,56 milióna eur), burza však ubezpečuje, že má dostatok kapitálu na splnenie všetkých záväzkov. Na útok ako prvý upozornil portál cybersec.sk.

Vedenie burzy oznámilo incident orgánom činným v trestnom konaní. "Útok nás zastihol v čase, keď sme už niekoľko mesiacov po sebe zaznamenávali strmý rast a dočkali sme sa aj prvých úspechov v globálnom meradle," vyjadril sa CEO burzy Róbert Auxt. Po bezpečnostnom audite však chce firma pokračovať ďalej.

Dobrou správou podľa šéfa burzy je, že väčšina odcudzenej hodnoty skončila na veľkých svetových burzách pre virtuálne meny Binance a Houbi. Tie už nadviazali spoluprácu s vedením burzy a je podľa Auxta vysoko pravdepodobné, že podstatná časť aktív sa vráti späť. "Termín otvorenia burzy Eterbase bude oznámený v najbližšom možnom termíne," uzavrela spoločnosť.

Akciová spoločnosť Eterbase bola zapísaná do Obchodného registra v apríli minulého roka. Za projektom slovenskej burzy na obchodovanie virtuálnych aktív stojí okrem Róberta Auxta aj Jozef Brhel mladší a Martin Smutný. Softvér, na ktorom je burza postavená, slúži hlavne na obchodovanie s digitálnymi aktívami ako napríklad Bitcoin, Ethereum, Cosmos alebo Tether. Poskytuje služby zmenárne virtuálnych aktív a peňaženky virtuálnych aktív. Pomocou licencovanej brány môžu používatelia tieto virtuálne aktíva nakupovať za eurá, pričom užívateľ dostane vlastný IBAN účet.

(1 EUR = 1,1854 USD)
 

Vyberte región

mark